Cuidant del demà

A Airina preparem als nostres alumnes per al món del demà

Com serà el món que es trobaran els meus fills? Segur que és una pregunta que tot pare es planteja. I és lògic, ja que ens preocupa el seu futur, el seu benestar. Estaran preparats? El món canvia ràpidament, de vegades no ens dóna temps a adaptar-nos-hi.

El que sí que sabem, són les habilitats que s’hauran de dominar per adaptar-nos el S.XXI: Creativitat, Innovació, Pensament crític, Resolució de problemes, Comunicació, Col·laboració, Raonament quantitatiu, Pensament lògic, Autoregulació, Determinació i Perseverança. A més d’habilitats i domini de les competències digitals, tan incrustades en absolutament totes les àrees de les nostres vides.

I és per això que busquem qui ens ajudi a preparar-los pel món del demà.


Amb tots els coneixements que tenim a l'abast, i els que tindran els nostres fills, en aquesta societat de la informació, busquem qui, a més de coneixements, els doni les eines necessàries per a saber cribar, a destriar el que és important. Busquem qui ensenyi els nostres fills a pensar però no de qualsevol manera, que els ensenyin a pensar de manera eficaç. En definitiva, busquem qui ensenyi als nostres menuts a tenir un pensament crític i creatiu.

A Airina, el més important, el centre de l’aprenentatge, és l’alumne i aquest aprèn fent (learning by doing). Així, el mestre passa d’explicar continguts a acompanyar, orientar, recolzar, fer créixer i extreure de cada un dels alumnes tot el que tenen dins.

Per això, ensenyem els nostres alumnes a treballar de manera regular i metòdica la cultura del pensament a l'aula perquè esdevinguin pensadors més eficaços, persones més autònomes, responsables, flexibles, resolutives… En definitiva, per a convertir-los en persones competents, i així, aprenen habilitats de pensament importants des d'un angle profund i enriquit per a comparar i contrastar coses, per a realitzar amb destresa una presa de decisions o una resolució de problemes. Aquestes habilitats romandran amb ells la resta de les seves vides.

Fa prop de 5 anys, i tenint aquestes idees en ment, des de la direcció de l’escola van tenir l’oportunitat de formar-se amb Robert Swartz, Doctor en Filosofia per la Universitat de Harvard, pioner en la inclusió del pensament crític i creatiu en els continguts curriculars i amb el MODEL VESS on l’objectiu és construir una Cultura de Pensament en la qual es valori i promogui l'autonomia, perquè cada individu aconsegueixi una Vida Equilibrada, amb Sentit i Saviesa.

Des de llavors, les mestres de Llar, Infantil i Primària d’Airina es formen seguint aquesta metodologia. D’aquí sorgeixen projectes com Dream Schools.

D’altra banda és i serà molt important saber treballar en equip. Per això, és vital el tracte amb les persones. I també, però, ho és el fet de saber transmetre el que es vol. La oratòria i la comunicació són eines bàsiques en el món en el qual estem. A Airina treballem aquestes destreses des del començament amb els més petits de l’escola.

Com es tradueix això en el dia a dia? Creant una cultura de pensament en tots els entorns de l’escola, treballant en equip, compartint coneixement entre els professors i els alumnes, fomentant l’oratòria des de ben petits, treballant la flexibilitat i el sentit crític per adaptar-se millor els canvis i sobretot sent els professors i tot el personal de l’escola un exemple a seguir. Tots aquests són els fonaments en els quals es basa l’educació a Airina.